Сексуалните работници и работнички прават историја во Холандија

Во февруари  оваа година градоначалникот на Амстердам, Еберхард ван дер Лан испрати барање до во тоа време министер за безбедност и правда Иво Опстелтен, за созадавање на правен инструмент кој ќе им овозможи на градската администрација на национално ниво, да соберат, а по потреба и да споделат лични податоци за сексуалните работници и работнички, каде  “Законот за заштита на лични податоци“  експлицитно забранува да се собираат овие лични податоци и да се споделуваат. Градоначалникот вели дека овој правен инструмент би: “помогнал во борбата против трговија со луѓе“ воедно и “промоција на самостојноста на сексуалните работници/чки“.

При појавување на ова писмо Маришка Мајор, претседателката на “PROUD“ – Холандија, новоформирана холандска унија за сексуални работници/чки, се обрати до градоначалникот со остра реакција, во името на заедницата кои протестираа против поттикот и намерата за менување на законот исклучиво за сексуалните работници/чки и обвинувајќи го за користење на двојни стандарди, во однос на тоа дека во јавноста се претставува како отворен за “соработка“  со сексуалните работници/чки, додека зад грб се тотално дискриминирани и се “залага за повреда на правото за заштита на личните податоци на сексуалните работници/чки“. Доколку ова би се случило, сите сексуални работници/чки би можеле себеси да се сметаат де факто за одметници, и покрај тоа фактот дека сексуалната работа е легална во Холандија од 1811 година и сеуште е.

СЗО се бори за подобар пристап на лекови за лекување на хепатитис Ц, рак и туберколоза (ТБ)

 

СЗО ја објави новата модел листа на есенцијални лекови која вклучува нови  револуционерени третмани за хепатит Ц, различни видови на рак и турбеколоза (ТБ).  Овој потег го отвора патот за подобрување на пристапот до иновативни лекови кои покажуваат јасни клинички придобивки и може да има огромно влијание на јавното здравје на глобално ниво.

Здружението ХОПС одржа обуки за ХИВ превенција

Иако живееме во свет каде што пласирањето и пристигнувањето на одредена информација не претставува проблем, сепак информираноста за “современите“ болести, меѓу кои ХИВ/СИДА, во нашето општество сеуште е на ниско ниво. Поради тоа, потребата од дејствување на локално и национално ниво е доста голема, како резултат на недостиг на соодветни одржливи механизми за подигање на свеста и превенција од ХИВ трансмисија и употреба на дроги.

Здружението ХОПС - Опции за здрав живот Скопје во рамки на своите активности поврзани со ХИВ превенцијата кај заедниците под најголем ризик, организираше дводневна работилница на 7–8.05.2015 година во хотелот “Арена - Тетекс“ во Тетово, за претставници на локалната самоуправа и институциите кои се директно засегнати по ова прашање. Работилницата е организирана во рамките на проектот Превенција на ХИВ и употреба на дроги помеѓу граѓаните од пограничните области“, финансиран од Европската Унија. Активностите се имплементираат на територија на четири општини во Република Македонија, Куманово, Тетово, Гостивар и градот Скопјe.

Годишен извештај на Мрежата за заштита од дискриминација

На 21.04.2015 година, во ЕУ Инфо Центарот во Скопје, Мрежата за заштита од дискриминација го промовираше годишниот извештај за своето работење за 2014 година. Главната цел на извештајот е да даде информација за остварувањето на заштитната функција на телата за еднаквост и заштита од дискриминација, преку презентација на начинот на кој е постапувано во однос на претставките што членките на Мрежата ги обработуваа во изминатата година. Извештајот може да го прочитате на следниот линк.

 

Промоција и дебата

Коалиција Сексуални и здравствени права на маргинализирани заедници и ХОПС ве повикуваат на:
1. Промоција на третиот број на списанието Дроги- политики и практики. Тема на третиот број е политики за намалување на штети- Вања Димитриевски (ХОПС)
2. Промоција на прирачникот за корисници на дроги при контакт со полиција- Коалиција Сексуални и здравствени права на маргинализирани заедници
3. Дебата на тема „Полицијата и корисниците на дроги“ со:
- Жарко Трајановски, Коалиција Сексуални и здравствени права на маргинализирани заедници
- Влатко Деков, ХОПС
- Жарир Симрин, ХОПС
- Ивана Драгшиќ, активистка
Модераторка: Драгана Дрндаревска, Коалиција Сексуални и здравствени права на маргинализирани заедници

Летна школа за зависности од дроги 2015, Охрид 22 јуни – 29 јуни

Почитувани,

ХОПС – Опции за здрав живот Скопје по четврти пат организира “Летна школа за зависности од дроги”. Оваа седумдневна летна школа ќе понуди мултидисциплинарен пристап за учење за зависноста од дроги, пристап кој ќе ги земе предвид социјалните, медицинските, но и политичките прашања. Целта на летната школа е да ги едуцира младите стручни кадри за работа на полето на зависноста од дроги. Школата посебно ќе се фокусира на моделите на политика за дроги, третманите базирани на докази, намалување на штети, психосоцијална подршка и концептот на човекови права на корисниците на дроги.
Ве покануваме да земете учество во работата на четвртата Летна школа за зависности во Македонија.
Со големо задоволство ќе Ве пречекаме во хотел Белведере на брегот на Охридското езеро на 22 јуни 2015 година.
До видување во Охрид!

Во Каталонија формирано првото шпанско лоби за сексуални работнички

Во Барселона се оформи нова организација, која се залага да лобира кај политичките партии во Каталонија во име на сексуалните работнички од регионот. На 26 март, неколку здруженија кои ги претставуваат сексуалните работнички и останатите од секс индустријата во североисточниот регион го обелоденија формирањето на Здружението за права на сексуалните работнички на Каталонија. Иницијативата е поддржана од CUP, мала левичарска партија што ја поддржува независноста на Каталонија, како и од Barcelona en Comú, коалицијата на партии и граѓански здруженија.

„Насилството со кое се соочуваме не доаѓа од нашите клиенти, туку од институциите кои управуваат во име на моралното малцинство“.

Европските лидери ја одобрија Декларацијата Рига за ТБ и МДР-ТБ мултирезистентна туберкулоза

На 31ви март, на крајот на првата Конференција за европски министерски партнерства за туберкулоза (ТБ) и мултирезистентна туберкулоза (МДР-ТБ), Европската коалиција за туберкулоза (TBEC) го поздрави одобрувањето на Декларацијата Рига од страна на Министерствата за здравство, финансии и социјални прашања ширум земјите членки на Европската унија и партнерските земји од источна Европа.

TBEC особено и честита на владата на Латвија за преземање на иницијативата за организирање на овој важен состанок, како дел од нивното претседателство на Европскиот совет, како и за вложениот напор за соработка со партнерите ширум Европа, вклучувајќи ги СЗО, ECDC,  Европската комисија, Глобалниот фонд за борба против СИДА, туберкулоза и маларија, STOP TB Partnership, и граѓанскиот сектор.

Одржани обуки од проектот „ДОТС интервенции во РМ“Минатата недела, односно од 23ти до 27ми март се одржаа две обуки како дел од активностите предвидени со проектот „ДОТС интервенции во РМ“, односно активности за превенција од туберкулоза помеѓу ранливи групи. Обуката за мониторинг и евалуација, како и обуката за застапување, имаат за цел градење на капацитетите на здруженијата кои се вклучени во проектот. Ова беше четврти циклус на обуки за истите организации, но на различни теми. Досегашните обуки ги опфатија следните теми: проектно и програмско планирање и известување, финансиско планирање и известување и стратешко планирање.

Pages