28 јули - Светски ден на Хепатит

Здружението „ХОПС - Опции за здрав живот Скопје“ по повод 28 јули - Светскиот ден на Хепатит, сака уште еднаш да потсети на предизвиците околу прашањето на третманот на Хепатит Ц во Македонија, како и активности кои треба да се преземат за да се подобри состојбата.

Изминатите две години, ХОПС застапува за подобрување на пристапот до третман на Хепатит Ц инфекцијата кај корисниците на дроги. Бројни активности со сите засегнати страни се спроведени во насока на подобрување на системот на евиденција, измена на протоколот за третман во согласност со препораките на СЗО и другите меѓународни организации, намалување на цените на лекувањето, подобрување на психосоцијалната поддршка за лицата на третман и зголемување на буџетот за третман на хепатит Ц. Минатата година се организираше и конфернција на тема „Достапност на третманот за хепатит Ц  за корисници на дроги во Република Македонија“ чија главна цел беше да се разменат мислења, искуства, добри практики, да се разговара за предивиците во третманот и да се договорат следни чекори за заедничка акција за зголемување на достапноста за третманот на хепатит Ц во Република Македонија. Главните заклучоци и препораки од оваа конференција беа вклучени во извештајот од истата кој е во прилог како и во видеата преку кои ХОПС ја документираше оваа Конференција.

ХОПС на Д- Фестивал

Во периодот од 17 до 19 јули 2015 во Дојран се одржа петтото издание на Д-фестивал во организација на Пасворд продукција, ХОПС зеде учество во вон-музичкиот дел на фестивалот со неколку свои активности:

  • Дебата за „Декриминализација на лесни дроги“ (во соработка со МОФ);
  • Штанд на креативната работилница за продажба на накит изработен од клиенти на ХОПС;
  • Дистрибуција на едукативни материјали, кондоми и лубриканти и информирање на гостите на фестивалот за намалување на штети од употреба на дроги.

Присуството на ХОПС на Д-фестивалот со четворочлен тим (Данела Симовкса, Натали Апостоловска, Ирена Јовановска и Ивица Цековски) имаше за цел да ја зголеми видливоста на организацијата, да ги промовира услугите на сервисната програма за лицата кои имаат потреба да ги користат, да иницира дискусии околу декриминализација на употреба на дроги, да мобилизира ресурси за одржливост на креативната работилница, да ги едуцира гостите со практични информации и материјали за безбедна употребата на дроги, како и да ги мапира потребите и можностите за намалување на штети на клубска сцена.

ICRSE го осудува силувањете и нападот на ЛГБТ активистката Кемал Ордек и повикува на крај на насилството против трансексуалните работници/-чки

Еден од основачите/-ките на задружението „Црвениот Чадор“ организација за сексуално здравје и човекови права Кемал Ордек, била силувана во нејзиниот дом.

“Толку е тешко да се напише ова, кога моето тело и душа ме болат.

Се што сакам е да врескам. Сакам луѓето да ме слушнат, а потоа сакам да се скријам во еден агол и да се отцепам од овој свет.

Колку пати едно лице плаче по сето она што се случува? Колку пати едно лице се тресе и трепери кога помислуваат на она што се случи?

Четири години сум ангажирана за заштитата на правата, да се донесе до видливост кршењето на правата на ЛГБТ заедницата и сексуалните работници/-чки со кои се соочуваат секојдневно. Значи тоа не е дека јас не знам што е тоа. Знам што значи дискриминација и насилство.

До денес сум била претепана двапати и хоспитализирана. Сум била силувана двапати. Знам многу добро што значи силување, доминантниот начин на машкоста се спушта врз мене, и болката да се биде во средината на беспомошност, сама“ - Кемал Ордек.

Глобален Фонд прекинува со финансирање во Црна Гора

На 30 јуни 2015 година Глобалниот фонд за туберкулоза, ХИВ/СИДА и маларија кој обезбедуваше поддршка за услуги за намалување на штети во Црна Гора, го прекина своето финансирање со причина дека имаат висока средина според приходите и како таква земја не е погодна за понатамошно финансирање.

Со учество на голем број владини организации, Националната стратегија за ХИВ/СИДА била имплементирана во текот на проектот "Поддршка за имплементација  на НАС", поддржан од страна на ГФТАМ и УНДП, ЦO Подгорица. Во рамките на овој проект превентивните услуги за популации во ризик, се реализирале во заедници каде дејствуваат невладини организации. 

Целта на 9 годишната долга програма била и е да се обезбеди одржливост на услугите, Влада на Црна Гора не ја исполнува, без оглед на поддршката на Министерството за здравство и Институтот за јавно здравје, кои ја истакнале важноста на овој вид на услуги во заедниците. Денес програмата за намалување на штети се состои само од еден дроп центар, додека сите други центри се затворени како и мобилната теренска програма.

Куба стана првата земја која ја елиминира трансмисијата на ХИВ/СИДА и сифилис од мајка на дете

Photo: FlickrКуба стана првата земја во светот со потврда од СЗО дека е елиминирана трансмисијата пренос на ХИВ/СИДА и сифилис од мајка на дете. Оваа земја уште еднаш покажа дека нејзиниот систем за здравствена заштита е инзвореден.

"Елиминирањето на трансмисија на вирусот е еден од најголемите можни достигнувања на јавното здравство ", вели д-р Маргарет Чан, генерален директор на СЗО."Ова е голема победа во нашата долга борба против ХИВ/СИДА и сексуално преносливите инфекции, како и важен чекор за постигнување на генерации без ХИВ/СИДА ".

За да кажеме дека “елиминацијата“ е скоро успешна, земјата треба да покаже резултати со помалку од 50 инфекции од овој начин на трансмисија на 100.000 живородени за најмалку една година. Kуба ги надмина овие барања. Во 2013 година само две бебиња се родени со ХИВ/СИДА и само пет со сифилис.

Летна школа за зависности од дроги 2015

Од 22 до 29 јуни „ХОПС – Опции за здрав живот Скопје“ по четврти пат ја  организираше “Летна школа за зависности од дроги”. Оваа седумдневна летна школа понуди мултидисциплинарен пристап за учење за зависноста од дроги, пристап кој ќе ги зема предвид социјалните, медицинските, но и политичките прашања. Целта на летната школа е да ги едуцира младите стручни кадри за работа на полето на зависноста од дроги. Школата посебно се фокусираше на моделите на политика за дроги, третманите базирани на докази, намалување на штети, психосоцијална подршка и концептот на човекови права на корисниците на дроги.

Русија и епидемијата на ХИВ/СИДА

Статистиката за ХИВ/СИДА во Русија е се’ позапрепасатувачка, а од јавните институции игнорирана. Бројката на заболени во Русија се споредува со броевите во Cубсахарска Африка. Русија е една од ретките земји каде што стапката на заразени со ХИВ се зголемува отколку што се намалува. 930.000 од 500.000 во 2010 година, а вистинските бројки се веројатно многу повисоки. (Од оние што се регистрирани, некои 192.000 се веќе починати).

Причините поради епидемијата на ХИВ/СИДА се од два вида: интравенска употреба на дрога и небезбеден секс. Повеќе од 60% од ХИВ-позитивни се смета дека земаат дрога, но најчестиот метод за ширење на болеста е хетеросексуален однос. Многу од програмите на Светската здравствена организација кои се покажале како најефективен третман на интравенски зависности од дрога се забранети во Русија. Според федералниот закон на Русија на опојни дроги и психотропни супстанции, воведен во 1997 година, програми за опиоидна супституциона терапија за одвикнување од зависност се забранети, како и употреба или дистрибуцијата на метадон се казнува со казна до 20 години затвор.

Поддржи. Не казнувај!

 26-ти јуни е „Меѓународен ден на Обединетите Нации против злоупотреба на дроги и недозволена трговија“ како и ден за „Поддршка на жртвите од тортура“. Многу влади земаат учество во глобалната војна против дрога. Во минатото некои влади го одбележувале овој ден со јавни егзекуции или претепување на престапници на законот со дрога.

Поддржи. Не казнувај! Е глобална кампања за застапување за подигање на свеста на штети предизвикани од војната против дрогата. Кампањата има за цел да промовира политики на дроги кои ги почитуваат човековите права и заштита на јавното здравје, за промена на законите и политиките кои го попречуваат пристапот до интервенции за намалување на штети и други докази базирана на услуги, и да се стави крај на криминализацијата на лицата кои употребуваат дроги. Доаѓа време кога треба да ги остават зад себе сите штетни политики, идеологии и предрасуди. Време  е да  се приоритетизираат здравјето и благосостојбата на оние кои се засегнати.

И јас имам право на третман и хуман однос - конференција

Здружението „ХОПС - Опции за здрав живот Скопје“ продолжува со промоција на видеата кои се однесуваат на децата кои употребуваат дроги. По повод кампањата „И јас имам право на третман и хуман однос” одржа конференција на која присуствуваа претставници од Министерството за труд и социјална политика, Градот Скопје, Психијатриска Болница, Завод за социјални дејности, Меѓуопштински центар за социјална работа, Светска здравствена организација и здруженија на граѓани. Целта на конференцијата беше да се презентирана моменталната состојба со проблемот на употреба на дроги кај децата преку податоци од истражувања, но и од искуства на работата на институциите и здруженијата, да се поразговара за предизвиците и да се постават заклучоци за идни акции.

Мисли глобално - делувај локално

Колку јас, ти, ние ќе го промениме светот? Нема да го промениме но можеме да мислиме колективно, а да делуваме индивидуално, со што ќе почнеме да делуваме на промените локално. 

Глобализацијата денес слободно може да се каже дека претставува најголем двигател во решавање на локалните проблеми и тоа од повеќе аспекти, меѓу кои се пристапот до информации, креирањето на стратегии кои можат да ја подобрат улогата на локалните самоуправи, дејствување на локално ниво користејќи искуства успешни на глобален план и следење на трендови за поефикасно справување со проблемот.

Pages