Во Грузија веќе не се казнува употребата на канабис

Грузискиот Уставен суд пресуди дека сите казни поврзани со канабис, вклучувајќи ги и паричните казни, веднаш да се укинат.

Одлуката на судот што се одржал на 30 јули, почнува веднаш да важи, што значи дека сега е закон.

Единствен исклучок од ова, според Судот, е ако се смета дека користењето на канабис предизвикува директна штета на трето лице. Судот изјави дека употребата на канабис сѐ уште би можело да се казни доколку се спроведува во образовни институции, на некои јавни места, на пример во јавниот транспорт или во присуство на малолетници.

Останува незаконско да се одгледува канабис.

Случајот е поднесен во Судот од страна на Зураб Јапаризе, лидер на политичката партија Гирчи. Јапаризе ја пофали пресудата за тоа што Грузија стана првата поранешна советска земја која дозволува употреба на канабис.

Употребата на канабис во Грузија е декриминализирана во ноември 2017 година.  Пред тоа, прекршоците за канабис биле исполнети со груби казни во Грузија. Амандманот на Грузискиот Кривичен законик во 2006 година вели дека за поседување на мало количество канабис се добива казна до 11 години затвор, додека поседувањето на големо количество може да биде казнето од седум до 14 години. Во 2015 година, амандманите ги намалиле овие казни на шест години за мала количина и помеѓу пет и осум години за големо количество.