Смртните случаи поврзани со дрога во Англија и Велс достигнаа рекорд

Ново објавените податоци откриваат дека стапката на смртни случаи поврзани со дрога во Англија и Велс, достигнуваат ново ниво.

Според извештајот објавен на 6 август од страна на Канцеларијата за национална статистика (ONS), имало 3.756 смртни случаи поврзани со дрога регистрирани во Англија и Велс во 2017 година. Стапката на смртни случаи поврзани со дрога е зголемена откако Конзервативната партија е на власт во 2010 година, со зголемување од 30%  во смртни случаи од хероин/морфин во текот на овој период и неверојатни 200% зголемување на смртните случаи поврзани со кокаин. Вкупната стапка е зголемена за 37%  во текот на овој период.

Ниам Иствуд, извршен директор на Release - ја обвинува владата за оваа катастрофална јавна здравствена криза, со казнување на луѓето за нивната употреба на дрога, наместо спроведување на внимателна политика базирана на докази.

„Ова е национална криза и бара координиран, национален јавен здравствен одговор. Наместо тоа, гледаме исклучен, локализиран пристап кој не ги заштитува ранливите луѓе и сеопфатна национална стратегија која првенствено им штети на луѓето кои се веќе маргинализирани. Владата, исто така ги намали финансиските средства за основните услуги за третман, оставајќи илјадници луѓе на милоста на лотарија, за тоа дали нивните локални власти ќе обезбедат поддршка која им е потребна ".

Иствуд, исто така, истакнува дека владата доследно се спротивставува на воведувањето на просториите за консумирање дрога (DCRs) - медицински установи кои обезбедуваат стерилна опрема за употреба на дрога во соби кои се надгледувани од здравствените работници. DCRs во моментов работат успешно во десет земји, каде нема ниту еден регистриран случај на смрт од предозирање. 

И покрај високата стапка на смртни случаи поврзани со дрога, се чини дека владата на Велика Британија продолжува со својот пристап, следејќи ја целта на апстиненција од употреба на дрога ширум општеството, наместо да обезбеди мерки за намалување на штети кои ја намалуваат смртноста на лековите.

Од 136.352 регистрирани престапи на дрога што се случиле помеѓу април 2016 година и март 2017 година во Англија и Велс, 83% биле за поседување дрога.