​​​​​​​Наскоро возможно дијагностицирање на туберкулоза со тест за урина

Дијагностицирање на белодробна болест како туберкулоза со тест за урина може да изгледа нелогично, но група американски истражувачи сега се чекор поблизу до таа цел. Научниците од Универзитетот Џорџ Мејсон ја подобриле точноста на тестирањето на шеќер од туберкулозните бактерии. Ова значи дека наскоро би можело да се направи едноставен тест од урина за откривање на туберклоза. Студијата на истражувачите била објавена минатиот месец во Science Translational Medicine.

Според Светската здравствена организација, туберкулозата убива околу 1,7 милиони луѓе годишно. Голем број луѓе носат неактивни бактерии, годишно се разболуваат околу 10 милиони и се развиваат кашлици кои ја пренесуваат инфекцијата. 

Со децении туберкулозата била дијагностицирана со х-зраци на градниот кош, испитувања на кожата или крвта, или со читање на примероци на спутум под микроскоп. Но, Светската здравствена организација ги осудува тестовите на кожата и крвта како неточни, додека Х-зраците откриваат туберколоза во напредна фаза, а микроскопијата бара обучени патолози.

Од 2010 година, откривањето е револуционизирано од GeneXpert машините, на кои им треба два часа за да ја направат дијагнозата. Тие ја наоѓаат бактериска ДНК во спутум и покажуваат дали вирусот е отпорен на заеднички антибиотик, што укажува на тоа дека пациентот има болест што е отпорна на лекови. Mашините се скапи, дури и со попусти што им се нудат на сиромашните земји, но и тешки за слабите пациенти кои не можат да исфрлат мукоз. Урината е секако многу полесна за да се земе примерок за испитување.

Клеточните ѕидови на Mycobacterium tuberculosis се обложени со липоарабиноманнан гликани - шеќери спакувани со протеини, формирајќи бариери за кои се верува дека ја штитат бактеријата од имунолошкиот систем. Во битката, шеќерите се пролеваат во крвотокот и се лизнуваат преку бубрезите во урина.

До неодамна, тешко било да се одделат протеините од други клеточни остатоци, но истражувачите дизајнираа хидрогел "nanocages" прелиен со сино-бакарна базирана боја која цврсто се придржува до шеќерите.

Во тестовите на околу 100 хоспитализирани Перуанци, од кои половината се знае дека имаат туберкулоза, новиот тест се покажал како прецизен како GeneXpert машините, вели Алесандра Лукини, научник за наночестици во центарот за молекуларна биологија на Џорџ Мејсон и коавтор на студијата. (Новиот тест, сепак не ја мери отпорноста на лековите.)

Тимот се надева дека ќе ја прилагоди новата техника за откривање на туберкулозата и  ќе биде брз тест, сличен на тестот за бременост- д-р Лукини.