28 јули - „Светски ден за борба против хепатитисот“

На 28 јули беше „Светскиот ден за борба против хепатитисот“. Во Европскиот регион на СЗО, повеќе од 400 луѓе умираат секој ден од причини поврзани со вирусниот хепатитис Б и Ц.

Во 2015 година, вирусен хепатитис предизвикал 1,34 милиони смртни случаи, главно од цироза или примарен карцином на црниот дроб, поради хроничен хепатитис Б или Ц.

На глобално ниво, во 2015 година, околу 257 милиони луѓе живеат со хронична инфекција со хепатитис Б (HBV) и 71 милион луѓе со хронична инфекција со хепатитис Ц (HCV).

Секој ден, илјадници луѓе стануваат заразени поради недоволен пристап до информации и вештини за превенција и се изложени на инфекција преку небезбедни практики за вбризгување.

Во европскиот регион, се проценува дека секој ден 1500 луѓе се заразуваат со хепатитис Ц, тоа е една третина од новите инфекции на глобално ниво. Вирусниот хепатитис Б и Ц се причини за рак на црниот дроб. Ова се хронични инфекции кои не покажуваат симптоми за подолг период, понекогаш години или децении. Хепатитис Б и Ц полека и тивко го оштетуваат црниот дроб, на крајот предизвикуваат рак.

Вирусни хепатитис стана главен убиец поради недостаток на глобално внимание. Секоја година предизвикува 171.000 смртни случаи во регионот, една жртва е слична на онаа на ХИВ или туберкулоза. 

Во текот на изминатите 15 години, се повеќе и повеќе луѓе ширум светот умираат од вирусниот хепатитис. Бројот на смртни случаи на глобално ниво предизвикан од хепатитис е зголемен за 22%, додека смртноста поради други големи заразни болести, како што се ХИВ, туберкулоза и маларија е намалена.

 Хепатитисот влијае на најранливите. Инфекцијата со вирусот на хепатитис Б преку пренесување од мајка на дете и во текот на раното детство многу често резултира со хроничен хепатитис. Меѓутоа, во Регионот универзалните програми за имунизација со хепатитис Б, утврдени во повеќето земји, значително го намалија ризикот од инфекција кај вакцинираните доенчиња. Други групи со повисок ризик од хепатитис Б и Ц вклучуваат: луѓе кои инјектираат дрога; мажи кои имаат секс со мажи; луѓе кои имале тетоважи или акупунктура; партнери на луѓе кои живеат со хепатитис Б; здравствените работници; и лицата кои примаат медицинска нега во услови со несоодветна контрола на инфекцијата.

Хепатитисот може да се спречи, дијагностицира, третира и дури и да се излечи. Вакцината против хепатит Б е 95% ефикасна во спречувањето на нови инфекции.